Skip to main content

Rode draden: over de doorwerking van Rekenkameronderzoeken

Datum van publicatie: 2022-11-10

Veel aanbevelingen van de rekenkamer worden opgepakt, maar er is ruimte voor verbetering. Zowel de fase waarin de RK komt tot een onderzoek, als de onderzoeksfase zelf wordt positief beoordeeld door de verschillende partijen. Enkele aanpassingen kunnen dit deel van het proces nog verder verbeteren.
We zien dat in de besluitvormingsfase meer nadruk moet liggen op de concretisering van de aanbevelingen. Voor de raad ligt er een uitdaging om zich in de bespreking van het rapport te richten op bespreking van de aanbevelingen- en de implicaties van die aanbevelingen en zich niet te laten verleiden om bekende standpunten rond het onderwerp te etaleren.
Grote winst voor een betere doorwerking is te halen in de monitoring van de aanbevelingen. De raad zelf heeft hier een slag in te slaan, want met name aanbevelingen gericht aan de raad blijven soms liggen. Het college heeft hierin ook een taak, want zij dienen zich te verantwoorden over de opvolging van de aanbevelingen. De Rekenkamer zelf heeft nu een minimale rol in de monitoring en het aanjagen van de uitvoering van aanbevelingen.
De belangrijkste aanbevelingen zijn: * In de werkwijze van de RK meer aandacht inbouwen voor monitoring; * College moet aangeven hoe en op welke termijn men aan de slag gaat met de aanbevelingen uit een rapport; * Raad moet actiever nagaan of aanbevelingen uit rapport uitgevoerd worden, zoals afgesproken is.

Centrale onderzoeksvraag

Met het onderzoek wordt beoogd inzicht te geven in:
De mate van doorwerking van de aanbevelingen van de Rekenkamer Waalre en in de wijze waarop besluiten van de gemeenteraad ook daadwerkelijk worden doorgevoerd;
Eventuele rode draden in de aanbevelingen van de Rekenkamer;
Het verloop van de processen tijdens het onderzoek, bij de besluitvorming en de uitvoering;
De factoren die van invloed zijn op (de mate van) doorwerking.