Gas terugnemen.
Na 7 jaar inspanning om van Overvecht-Noord de eerste aardgasvrije wijk van Utrecht te maken stopte begin 2024 de samenwerking tussen de gemeente Utrecht en Eneco. Hoe heeft dat kunnen gebeuren? Op verzoek van de gemeenteraad onderzocht de Rekenkamer Utrecht het verloop van project Overvecht-Noord aardgasvrij.
In ons rapport ”Gas terugnemen’ concluderen we dat de beëindiging van de samenwerking voorspelbaar was. De focus van de gemeente Utrecht lag weliswaar op het behalen van concrete resultaten zoals het realiseren van alternatieven voor aardgas. Maar het ontbrak de gemeente aan voldoende geld, kennis, instrumenten en doorzettingsmacht om het project in goede banen te leiden én tot een succesvol eindresultaat te komen. Het project is daarnaast onvoldoende projectmatig aangepakt waardoor te lange tijd te veel onduidelijkheden bleven bestaan. En veranderende omstandigheden werden niet aangegrepen om de projectsturing aan te passen of om gas terug te nemen. Ook de gemeenteraad heeft ontvangen signalen over toenemende risico’s niet benut om bij te sturen. Wat resulteert is een project dat voortkabbelde, waarin geen harde besluiten werden genomen en waarin uitgangspunten en voorwaarden van betrokken partijen te lang onduidelijk bleven. Het zal daardoor niet lukken om Overvecht-Noord voor 2030 aardgasvrij te maken.
Centrale onderzoeksvraag
De centrale onderzoeksvraag luidt: ‘Hoe is de planning, uitvoering en vroegtijdige beëindiging van Overvecht-Noord aardgasvrij verlopen en welke rol heeft de gemeente hierbij gehad?’
Rekenkamerrapport
Rekenkamer(commissie) | Rekenkamer Utrecht |
Ingestuurd door | Johan Snoei |
Onderzoek door | Rekenkamer zelf |