Skip to main content

Offerteverzoek aanbevelingen over de positie van de raad/…

Gepubliceerd op:
woensdag 11-09-2024

Offerteverzoek aanbevelingen over de positie van de raad/staten/het algemene bestuur

De Vereniging van Rekenkamers doet steeds meer aan kennisdeling en kennisuitwisseling op het gebied van rekenkameronderzoek. We constateren dat veel overheden bezig zijn met dezelfde onderwerpen, omdat immers heel vaak dezelfde vraagstukken op decentraal niveau spelen. We zien ook dat overheden steeds meer van elkaar (willen) leren. Rekenkameronderzoeken bieden een schat aan informatie op decentraal niveau, die met de metadossiers systematisch wordt gebundeld en ontsloten. De metadossiers bieden waardevolle informatie voor rekenkamers zelf, maar ook voor andere partijen die in het betreffende onderwerp geïnteresseerd zijn.

De kennis van rekenkamers in de metadossiers biedt een helikopterview op een beleidsterrein of thema. Welke inzichten in het thema leveren al die rekenkameronderzoeken op? Zo verwachten we van een analyse op de metadossiers bijvoorbeeld te weten te komen welke vraagstukken door rekenkamers worden geadresseerd die wellicht niet op decentraal niveau kunnen worden opgelost. We verwachten daarnaast dat de meta-analyse leidt tot handvatten en verdieping voor vervolgonderzoek door rekenkamers.

Hierbij verzoeken we onderzoekers en onderzoeksbureaus om een offerte in te dienen voor het opbouwen van een metadossier en uitvoeren van een meta-analyse van conclusies en aanbevelingen uit rekenkameronderzoeken over de positie van de gemeenteraad/provinciale staten/algemeen bestuur. Het metadossier bevat de aanpak, onderzoeksvragen, conclusies en aanbevelingen van de rekenkamerrapporten van de afgelopen jaren over de positie van de raad (zie www.rekenkamers.nl/meta).
Het thema van de positie van de raad komt vaak terug in conclusies en aanbevelingen van rekenkamers. Het komt echter minder systematisch terug in de vraagstelling en onderzoeksopzet en lijkt vaker ‘bijvangst’ te zijn.

Wat ga je doen?

Alle conclusies en aanbevelingen die rekenkamers in de afgelopen jaren publiceerden over de positie van de raad in een relationele database rubriceren en via een webapplicatie raadpleegbaar maken voor rekenkamers en andere geïnteresseerden. Hierna aggregeer je de uitkomsten van deze onderzoeken naar een landelijk rapport. Je gaat de beleidsmatige en inhoudelijke opbrengst van verschillende rekenkamerrapporten over hetzelfde onderwerp duiden en analyseren.
We verwachten van de onderzoeker dat deze aantoonbare kennis heeft van het beleidsveld en kennis van rekenkameronderzoeken heeft. Opbrengst van het onderzoek is een relationele database van de rekenkamerrapporten en een rapport met een diepgaande analyse van de rekenkamerrapporten in het metadossier aanbevelen over de positie van raad. Ook is de opbrengst een handreiking voor onderzoek naar de positie van de raad. en een overzicht van relevante beleidsontwikkelingen rond de positie van de raad. Die kennis moet in een aan de lokale situatie aanpasbare concept brief opgenomen worden die rekenkamers aan het decentrale bestuur kunnen sturen, ongeacht of ze de positie van de volksvertegenwoordiging in hun onderzoeken hebben geadresseerd.
De looptijd van het onderzoek is 5 maanden. Er is maximaal een budget van 28.000 euro exclusief BTW beschikbaar voor dit project. Nadere informatie op te vragen via info@rekenkamers.nl. Offertes voor 25 september ook op dat mailadres in te dienen.

Doel van het metadossier en de meta-analyse

De meta-analyse beoogt bij te dragen aan kennisdeling en -uitwisseling op het gebied van de positie van de raad waardoor rekenkamers en overheden van elkaar kunnen leren. In de afgelopen jaren hebben verschillende decentrale overheden zich ingespannen om de positie van de raad te verbeteren en hebben de daaraan verbonden rekenkamers daar onderzoek naar gedaan. Zoals gesteld vaak als bijvangst vanuit een onderzoek naar een inhoudelijk beleidsthema, soms ook met een specifiek op de positie van de raad gerichte vraagstelling . De verspreide conclusies en aanbevelingen op dit thema in onderzoeksrapporten zullen worden gebundeld in een metadossier. Deze dossiers bieden informatie voor rekenkamers zelf, maar ook voor andere partijen die in het betreffende onderwerp geïnteresseerd zijn. De volgende stap is de meta-analyse.
Het doel van de meta-analyse is te achterhalen welke inzichten en nadrukkelijk ook lacunes deze afzonderlijke rekenkameronderzoeken gezamenlijk opleveren. Deze inzichten moeten onder meer duidelijk maken welke vraagstukken niet op decentraal niveau kunnen worden opgelost en handvatten bieden voor vervolgonderzoeken voor rekenkamers. Voor dit vervolgonderzoek zal een onderzoeksopzet als één van de eindproducten geleverd worden. Daarbij is ook van belang op te merken dat de versterking van ‘de positie van de raad’ naast een mogelijk onderzoeksthema ook een doelstelling van de rekenkamer als instituut is. De resultaten van de meta-analyse kunnen mogelijkerwijs ook bijdragen aan het denken over het inrichten en handelen van de rekenkamer zelf.