26
Tijdstip
Locatie
Organisator
Lunchwebinar ‘Dreigingsbeeld informatiebeveiliging en feitelijke veiligheid’
Gemeenten vinden informatiebeveiliging en privacy belangrijk en zetten goede stappen. Tegelijkertijd is er sprake van een groeiend aantal incidenten en een gat tussen weerbaarheid en dreiging. Dit constateert de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) van de VNG in haar recente Dreigingsbeeld informatiebeveiliging Nederlandse gemeenten 2023-2024.
Als Rekenkamer(commissie) beweeg je mee en ben je op zoek naar scherpte, die aanvullend op alle bestaande initiatieven, kan bijdragen aan het nóg beter ondersteunen van de gezamenlijke taak om informatie echt goed te beveiligen. De IBD ontving onlangs meerdere verzoeken van Rekenkamers om onafhankelijke deskundigheid ter beschikking te stellen ten behoeve van voorbereiding van onderzoek naar informatieveiligheid. Wij gaan daar natuurlijk graag op in en delen via dit webinar deze kennis graag ook breder.
Lunchwebinar NvRR en IBD
De IBD presenteert u tijdens een lunchwebinar van de NvRR op 26 januari graag het Dreigingsbeeld. En adviseert u over de overeenkomsten en de verschillen tussen compliancy en feitelijke veiligheid:
- Wat zijn de grootste dreigingen voor informatiebeveiliging en privacy?
- Welke risico’s brengt dat met zich mee?
- Wat kan een gemeente doen om de informatiebeveiliging naar een hoger niveau te brengen?
- Gemeenten beveiligen hun processen en informatie op basis van de Baseline Informatieveiligheid Overheid (BIO). Ze verantwoorden zich hierover met ENSIA. Er is steeds meer aandacht voor ‘feitelijke veiligheid’. Hoe zit dat en wat is het verschil tussen ‘compliancy’ en feitelijke veiligheid?
Gemeenten hebben in 2013 de IBD opgericht als collectieve dienst voor alle gemeenten. De IBD helpt gemeenten om hun informatieveiligheid en privacy op orde te brengen met een groot aanbod producten en diensten. De IBD ondersteunt gemeenten ook bij incidenten.