Skip to main content

Masterclass rekenkameronderzoek en beleidsevaluatie

Gepubliceerd op:
donderdag 03-10-2024
Gepubliceerd door:
NVRR secretariaat

11

december

Tijdstip

Start: 14:00
tot 17:00 uur.

Locatie

Bar Beton Utrecht Centraal Station

Organisator

Vereniging van Rekenkamers

Masterclass rekenkameronderzoek en beleidsevaluatie

De effectiviteit en doelmatige werking van beleidsmaatregelen beoordelen is belangrijk, dat weten we als rekenkamerleden als geen ander. Je wilt weten of het beleid werkt, voor wie het werkt en op welke manier. Verantwoorden en leren vormen de spilfuncties. Naast meten zijn het ‘luisteren’ en ‘bezoeken’ van de doelgroepen ook onmisbaar geworden, dan pas weet je wat er echt speelt en wat de beweegredenen van mensen zijn.

Beleidsevaluatie en rekenkameronderzoek gaat over het beoordelen van nieuw en bestaand beleid. Het informeert beleidsmakers, bestuurders en burgers over de effecten, doeltreffendheid en doelmatigheid ervan.

Je leert in deze masterclass hoe je beleid meet en welke stappen je zet in het leggen van verbinding met betrokkenen. Je krijgt de belangrijkste inzichten over beleidsevaluatie vanuit ‘Beleidsevaluatie in theorie en praktijk’ van universitair hoofddocent Valérie Pattyn en directeur IOB-evaluatie Peter van der Knaap. Beiden zijn auteurs van het vorig jaar bij Boom uitgevers verschenen standaardwerk ‘Beleidsevaluatie in theorie en praktijk – Het ontwerpen en uitvoeren van evaluatie- en rekenkameronderzoek’.

Evaluaties en rekenkamerstudies vormen vaak een kans voor oprechte communicatie met ‘het veld’ en de doelgroepen van beleid. Dat effectief inzetten leidt tot meer begrip en responsiever beleid.

Hóe je evalueert afhangt van wát je evalueert, gezien evalueren altijd maatwerk is. Stapsgewijs worden de belangrijkste bouwstenen voor goed evaluatieonderzoek aan je voorgelegd. Daarna ga je zelf aan de slag en keuzes maken op basis van je eigen organisatie in de vorm van een evaluatieopdracht.

11 december 2024

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.