Skip to main content

Najaarscongres 2024: De rekenkamer van de toekomst

Gepubliceerd op:
donderdag 16-11-2023
Gepubliceerd door:
NVRR secretariaat

29

november

Locatie

Antropia

Organisator

Vereniging van Rekenkamers

Najaarscongres 2024: De rekenkamer van de toekomst

De rekenkamer van de toekomst – de toekomst van de rekenkamer

Afgelopen jaar vierde onze vereniging haar 20-jarige bestaan. Een groot feest waar we terugkeken op de ontwikkeling en successen van de rekenkamergemeenschap. We wierpen ook alvast een kleine blik vooruit. Op ons najaarscongres werpen we de blik een stuk verder vooruit! Waar staan rekenkamers in 2044? Wat hebben we daar voor nodig? En, minstens zo belangrijk, we kijken samen naar wat er nodig is voor een sterke rekenkamer met impact. Wat daar in ieder geval behulpzaam bij gaat zijn, is het handboek voor rekenkamerwerk. Dit boek zal tijdens ons congres aan het Ministerie van BZK overhandigd worden en natuurlijk aan alle deelnemers.

Op dit congres spreken Geerten Boogaard en Harmen Binnema over hun onderzoek, in samenwerking met onze vereniging, naar sterke rekenkamers. Martin Schulz van de NSOB neemt ons mee in de politiek van het tellen, een onderzoek dat hij uitvoerde voor de rekenkamer Meijerijstad. Bodil Jurg blikt met ons vooruit naar rekenkamers in 2044 en trends waar we als rekenkamers mee te maken gaan krijgen. We reiken daarnaast de goudvink uit én presenteren het handboek voor rekenkamers!

 

Programma

9.30 uur

ALV

10.00 uur

Opening en uitreiking Goudvink

10.20 uur

Presentatie Handboek voor Rekenkamers

Steven Oostlander

10.50 uur

Wat maakt een sterke rekenkamer?

Geerten Boogaard is Hoogleraar decentrale overheden en bekleedt in die hoedanigheid de Thorbeckeleerstoel.

Harmen Binnema is senior adviseur openbaar bestuur bij Berenschot, met een focus op provincies en waterschappen, bestuurlijke en ambtelijke samenwerking en democratische vernieuwing.

In opdracht van onze vereniging, onderzoeken Boogaard en Binnema wat een rekenkamer sterk of succesvol maakt en hoe dit te delen is met andere rekenkamers.

11.20 uur

Pauze

11.45 uur

Workshops

12.45 uur

Lunch

13.45 uur

Rekenkamer 2044

Bodil Jurg is senior adviseur bij Futureconsult

In haar lezing schetst ze mogelijke toekomstscenario’s voor de rekenkamer en bekijkt ze de invloed van huidige trends op de toekomst die nog komen gaat.

Bodil Jurg is senior adviseur bij Futureconsult en combineert haar expertise in trendforecasting, sociologische veranderingen en toekomstverkenningen in haar werk.
Als hoofd van het trendteam bij Fontys Academy of Creative Industries toont ze haar deskundigheid als projectleider en coach op het gebied van trends, toekomstgericht denken en strategievorming. Bodil begon haar carrière ooit bij Philips. Afgelopen jaar voerde ze trend- en toekomstverkenningen uit voor onder andere het Ministerie van Algemene Zaken, gericht op digitale macht, en leidde ze een toekomstverkenning voor publieke platformen in de provincie Zuid-Holland, waarbij de focus lag op de digitale transformatie van de overheid. Door de trends en ontwikkelingen van vandaag te begrijpen, kunnen we scenario’s ontwikkelen die ons voorbereiden op de uitdagingen en mogelijkheden van onze toekomst.

14.15 uur

Vraaggesprek DoeMee 2024

Linze Schaap

Barbara Joziasse

14.40 uur

Workshops

15.45 uur

De politiek van het tellen

Martin Schulz is als co-decaan van de NSOB verantwoordelijk voor het Promotieprogramma. Daarnaast is hij als directeur van de NSOB Denktank verantwoordelijk voor verschillende onderzoekstrajecten.

We gaan er vaak ten onrechte vanuit dat cijfers voor zich spreken. Cijfers zijn in de praktijk een vertelling van allerlei onderweg gemaakte keuzes: wat meetelt, hoe de berekening wordt gemaakt, wie telt en berekent, op welke moment dat wordt gedaan en ga zo maar door. Over nut, noodzaak en betekenis van daarbij gemaakte keuzes valt hartstochtelijk van opvatting te verschillen. Onder de noemer van de ‘politiek van het tellen’ verkent Martin Schulz als voorbeeld de betekenis van prognoses voor onderwijshuisvestiging en de wijze waarop rekenkamer gemeenteraden in positie kunnen brengen om te gaan met de inherente onzekerheden die in cijfers aanwezig zijn.

16.10 uur

Wrap-up Steven Oostlander en Lies van Aelst

Steven Oostlander

Lies van Aelst

16.15 uur

Borrel

29 november 2024

"*" geeft vereiste velden aan

Ik meld mij aan voor*
Tarief*
Bent u aanwezig bij de ALV?*

Factuuradres

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.