Loonkostensubsidie, een effectieve regeling met oog voor kwetsbaarheden
Na signalen uit de Osse samenleving heeft de rekenkamer een quickscan gedaan naar het inzetten van loonkostensubsidie. Dit is een subsidieregeling van de rijksoverheid, bedoeld om mensen met een arbeidsbeperking, die niet in staat zijn het minimumloon te verdienen, te ondersteunen bij het vinden en behouden van werk. Deze regeling wordt door de gemeente uitgevoerd. De signalen betreffen de geringe uitstroom naar werk in tijden van een krappe arbeidsmarkt. Gevreesd wordt dat bedrijven risicoloze, met LKS gesubsidieerde banen onbeperkt kunnen handhaven.
In Oss is de inzet van LKS hoog, met 29,4% van het BUIG-budget (landelijk gemiddelde: 14,2%). In 2023 werkten 527 mensen in Oss met LKS.
Ondanks het succes zijn er kritische kanttekeningen, zoals mogelijke prikkels voor misbruik door werkgevers en de effectiviteit van loonwaardemetingen. De objectiviteit van deze metingen blijkt een punt van discussie. Bij LKS bestaat de kans dat bedrijven van de regeling hun verdienmodel maken en daarom geen moeite doen om de ontwikkeling van hun werknemers te stimuleren. De gemeente dient dit scherp in het oog te houden en waar nodig op te treden.
De rekenkamer constateert daarnaast dat er weinig monitoringinformatie is ten aanzien van doelmatigheid en doeltreffendheid. Er is geen overzicht over verbeteringen van de loonwaarde over het totale bestand en er is geen methode om de lange-termijneffecten op individueel niveau te monitoren.
Centrale onderzoeksvraag
De onderzoeksvraag betreft de rechtmatigheid en de doeltreffendheid van de uitvoering van loonkostensubsidieregeling door de gemeente Oss en luidt:
Voert de gemeente Oss de loonkostensubsidie rechtmatig, doelmatig en doeltreffend uit?
De deelvragen zijn de volgende:
1. Hoeveel inwoners van Oss maken tussen 2019-2023 gebruik van de loonkostensubsidie en is er sprake van vergroting van het arbeidsvermogen of van het uitstroom vanuit de regeling naar regulier werk?
2. Hoe controleert de gemeente Oss het bereiken van de doelstellingen van de regeling en op welke manier stimuleert de gemeente Oss dat die doelstellingen worden bereikt?
3. Hoe houdt de gemeente Oss toezicht op het rechtmatig en doelmatig gebruik van de regeling door deelnemende bedrijven?
Rekenkamerrapport
Rekenkamer(commissie) | Oss |
Provincie(s) | Noord-Brabant |
Ingestuurd door | Margriet van Tulder |
Onderzoek door | Rekenkamer zelf |