Onderzoek Zorgfraude (2022)
De Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar zorgfraude in de jeugdzorg. Onderzocht is hoe kwetsbaar de gemeente voor zorgfraude is en welke maatregelen zij neemt om zorgfraude te bestrijden.
De rekenkamer Deventer heeft besloten tot onderzoek naar zorgfraude in de jeugdzorg. De jeugdzorg is een werkterrein met kwetsbare personen en hoge budgetten. Het gaat om de juiste zorg voor inwoners, maar tegelijkertijd ook om fraudebestrijding en kostenbeheersing.
Aanleiding
Alle gemeenten zijn kwetsbaar voor zorgaanbieders die met verkeerde intenties hun weg zoeken naar de beperkte middelen die de lokale overheid beschikbaar heeft voor o.a. de Jeugdzorg en de Wmo. Dit was één van de voornaamste redenen om te onderzoeken welke maatregelen de gemeente Deventer neemt om zorgfraude tegen te gaan en inzicht te geven in de kwetsbaarheid van de gemeente voor zorgfraude.
Onderzoek
Het rapport van de rekenkamer bevat een drietal hoofdconclusies:
De Deventer aanpak in de jeugdzorg reduceert op tal van beleidsmatige en organisatorische manieren de gelegenheid tot zorgfraude in de gemeente Deventer.
In Deventer geen sprake is van gelegenheidsstructuren voor zorgfraude in de jeugdzorg. De Wmo-zorg is minder beheersbaar.
Zorgfraude weinig tot geen gestalte krijgt op het terrein van de jeugdwet in Deventer, maar de lijn tussen oneigenlijk gebruik en zorgfraude diffuus is.
Centrale onderzoeksvraag
Rekenkamerrapport
Rekenkamer(commissie) | Rekenkamer Deventer |
Provincie(s) | Overijssel |
Onderzoek door | Rekenkamer zelf |